Campings Aostadal

In het uiterste noordwesten van Italië, op de grens met Frankrijk en Zwitserland ligt het Aostadal, ook wel Valle d’Oasta genoemd. Het Aostadal staat garant voor een veelzijdige kampeervakantie waarbij het gehele jaar door meer dan voldoende te beleven valt tijdens je verblijf op de campings in dit prachtige stukje Italië.

Kamperen in het Aostadal

Wie gaat kamperen in het Aostadal verblijft in een bergachtige omgeving waar je twee van de grootste bergen van Europa kunt bewonderen: de Franse Mont Blanc (4808,73 meter) en de Matterhorn (4478 meter) op de Italiaanse en Zwitserse grens. Het Aostadal is dan ook ’s winters een waar wintersportparadijs en in de zomer kun je er prachtige wandelingen en fietstochten maken. Het is dan ook niet voor niets dat veel kampeerders ieder jaar opnieuw terugkeren naar de campings in Valle d’Oasta.

Campings Aostadal

De campings in het Aostadal liggen mooi verspreid over de kampeerregio, maar allen in een prachtige natuuromgeving. Een aantal campings in Valle d’Oasta liggen aan of vlakbij de skipistes zodat je gewoon met de lange latten onder gebonden de camping afstapt of ’s zomers juist direct met de kabelbaan naar boven kunt gaan zodat je vanuit daar de mooiste wandelingen kunt starten. Bij de meeste campings in het Aostadal huur je een staanplaats voor je eigen tent, camper of caravan, maar er zijn ook een aantal campings in het Aostadal waar je een accommodatie van de camping zelf kunt betrekken zodat je van alle gemakken voorzien bent tijdens je kampeervakantie. Ieder type kampeerder vindt dan ook altijd wel een camping in het Aostadal die volledig aansluit bij de persoonlijke wensen en voorkeuren.

Vakantie in het Aostadal

De campings in Valle d’Aosta beschikken over voldoende faciliteiten om je een gehele vakantie prima te amuseren op de camping zelf, maar daarvoor trek je natuurlijk niet helemaal naar het noorden van Italië.

Het spreekt voor zich dat de meeste mensen die de campings in het Aostadal in de winter bezoeken dit doen vanwege de uitstekende wintersportvoorzieningen die je hier zult vinden. Het is misschien niet te vergelijken met een wintersportvakantie in Tirol in Oostenrijk, maar de skigebieden in het Aostadal bieden voldoende uitdagingen voor zowel de beginnende wintersporter als de gevorderden.

’s Zomers, wanneer de laatste sneeuw opgetrokken is, verandert het Aostadal in een prachtig gebied waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Neem bijvoorbeeld de kabelbaan naar de top van de Gran Sasso en met mooi weer zul je in de verte de toppen van de Mont Blanc en de Matterhorn kunnen lokaliseren.

Uiteraard is er ook voor de actieve kampeerder voldoende te doen in dit bergachtige gebied. Stap de mountainbike op en zoef langs smalle bergpaadjes naar beneden of ga kanoën of kajakken op één van de bergriviertjes die je hier vindt. De echte waaghalzen onder ons springen natuurlijk gewoon met een parachute van de bergen af en gaan parasailen, dan wel paragliden.

Vanwege de ligging van het Aostadal heeft de regio een rijke historie en dit is goed terug te zien in de vele kastelen (meer dan 100!) die je in de regio aantreft. In de middeleeuwen werd Italië overheerst door het Franstalige vorstendom Savoye. Kasteel Fénis was een belangrijke militaire post en trekt jaarlijks duizenden toeristen naar de regio. Een absolute aanrader als je op de campings in het Aostadal verblijft.

Een andere aanrader is het bezoeken van de stad Aosta. Door de vele Romeinse overblijfselen in de stad wordt de stad ook wel ‘het Rome van het Noorden’ genoemd. Aan de oostkant vind je bijvoorbeeld de beroemde ‘Arco d’Agosto’, een triomfboog ter ere van keizer Augustus. Ook het uitstekend bewaarde amfitheater en ‘Sant d’Orso’ (een middeleeuws complex van kerkgebouwen) zijn het bezoeken meer dan waard tijdens je kampeervakantie op de campings in Valle d’Aosta.

Al met al biedt het Aostadal als kampeerregio werkelijk alles wat je van een geslaagde kampeervakantie mag verwachten en is het niet zo vreemd dat er ieder jaar steeds meer mensen op zoek zijn naar een camping in het Aostadal.

Meer weten over het Aostadal?