Campings Basilicata

De campings in Basilicata liggen in het uiterste zuiden van Italië tussen de neus (Calabrië) en de hak (Apulië) van de welbekende laars. Verder grenst de regio nog aan Campanië en heeft Basilicata de kortste kuststrook van Italië aan de Tyrreense Zee die overigens onderdeel vormt van de Middellandse Zee. De kust aan de Ionische Zee in het zuiden van de regio is een stuk breder en hier is dan ook waar je de meeste campings in Basilicata vindt. Vakantie in Basilicata is anders dan in andere delen van Italië. Door alle invloeden van buitenaf door de eeuwen heen is Basilicata een eigenzinnige streek waar je je geen moment hoeft te vervelen tijdens je verblijf op de campings in dit uiterste zuidelijke stukje Italië.

Kamperen in Basilicata

Wie gaat kamperen in Basilicata maakt kennis met een bijzonder stukje Italië wat gerust zelfs een stukje buitenland binnen de Italiaanse landsgrenzen genoemd mag worden. Het gebied kent een bewogen geschiedenis en is nog relatief onontdekt door de toeristen. Hierdoor ervaar je in Basilicata rust en een authentiek Italië zoals je in geen enkele andere Italiaanse kampeerregio zult ervaren.

Campings Basilicata

De campings in Basilicata liggen overwegend in het zuidelijke gedeelte van de regio nabij de kustlijn aan de Ionische Zee. Je huurt er meestal een staanplaats voor je eigen camper, caravan of tent, maar bij sommige campings in Basilicata kun je een ook accommodatie huren zodat je van alle gemakken voorzien bent tijdens je kampeervakantie. Ieder type kampeerder vindt dan ook altijd wel een camping in Basilicata die goed aansluit bij de persoonlijke wensen en voorkeuren.

Vakantie in Basilicata

De campings in Basilicata beschikken vaak over voldoende faciliteiten om je een vakantie-lang prima te amuseren op de camping zelf, maar daarvoor trek je natuurlijk niet helemaal naar Zuid-Italië.

Het spreekt voor zich dat je op de stranden aan de Ionische Zee heerlijk kunt genieten van een echte zon-zee-strand vakantie. De kustlijn aan de Tyrreense Zee is ook prachtig, maar veel woester en ruiger dan aan de Ionische Zee. Je vindt hier echter wel het prachtige plaatsje Maratea, bekend van het oude centrum met vele nauwe steegjes en het op een na grootste Jezusbeeld ter wereld.

Dieper landinwaarts is Basilicata bergachtig en is er zelfs een gebied naar de Dolomieten uit Noord-Italië vernoemd: de Lucanische Dolomieten. Monte Impiso is met 1319 meter de hoogste berg van het gebied. Samen met het bos Gallipoli Cognato vormen de Lucanische Dolomieten het prachtige natuurpark ‘Parco Regionale Gallipoli Cognato e Piccole Dolomiti Lucane’. Wandelaars en liefhebbers van sportieve activteiten zoeken het gebied dan ook graag op tijdens de kampeervakantie op de campings in Basilicata.

Potenza is de hoofdstad van Basilicata en bevat enkele bijzondere bezienswaardigheden, maar de echte trekpleister van de regio is de stad Matera die een geschiedenis kent die terug gaat tot aan de prehistorie. Kenmerkend voor de stad zijn namelijk de zogenaamde Sassi, woningen die deels uit de bergen zijn uitgehouwen. Dat Matera bijzonder is blijkt alleen al uit het feit dat hier talloze films zijn opgenomen, waaronder Mel Gibson’s The Passion of the Christ.

Al met al biedt Basilicata een bijzondere kampeerervaring en ondanks dat de kampeerregio nog niet echt ontdekt is door toeristen, trekken er ieder jaar opnieuw steeds meer mensen naar de gezellige campings in deze bijzondere streek in het zuiden van Italië.

Meer weten over Basilicata?